To Εθνικό Θέατρο ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη που θα παρουσιαστεί στις 7 και 8 Ιουλίου σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου με μια σπουδαία ομάδα συνεργατών και με έναν δυναμικό 26μελή θίασο ηθοποιών και μουσικών. Το έργο, που εγκαινίασε άτυπα τον θεσμό των Επιδαυρίων το 1954, ανεβαίνει εδώ σε μια τολμηρή παράσταση που αναδεικνύει το άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη, την καταλυτική δύναμη του πάθους στις ζωές των ανθρώπων, τη γύμνια της ύπαρξης, τις καταστροφικές συνέπειες της αδιαλλαξίας αλλά και της υπέρβασης των φυσικών νόμων και των ανθρώπινων ορίων.

Ο Ιππόλυτος, νόθος γιος του Θησέα και πιστός οπαδός της Άρτεμης, έχει εμμονή με την αγνότητα, απαξιώνει τον έρωτα, υβρίζει το γυναικείο φύλο. Η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, θέλοντας να τον εκδικηθεί που δεν τη σέβεται, οργανώνει ένα σχέδιο εξόντωσής του, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα για εκείνον στη μητριά του Φαίδρα. Η παράσταση εστιάζει στη μορφή της Αφροδίτης που στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων.

Κάντε κλικ στον επόμενο σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση εισητηρίων:

https://www.n-t.gr/el/events/repertory/hippolytos

Ο Ιππόλυτος τιμούσε μόνο τη θεά Άρτεμη, γεγονός που έκανε την Αφροδίτη να θυμώσει και έκανε τη Φαίδρα να τον ερωτευτεί. Εκείνος απέκρουσε τον έρωτά της κι αυτή για να τον εκδικηθεί, τον συκοφάντησε στον πατέρα του ότι την κακοποίησε. Ο Θησέας παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να τιμωρήσει τον ένοχο κι έτσι ο θεός έστειλε ένα μανιασμένο ταύρο, που φόβισε τα άλογα που έσερναν το άρμα του Ιππόλυτου. Το άρμα αναποδογύρισε κι ο Ιππόλυτος σκοτώθηκε. Μια παράδοση αναφέρει ότι ο Ασκληπιός τον επανέφερε στη ζωή κι από τότε έζησε μέσα σ’ ένα δάσος.

Ο Ιππόλυτος στεφανίας ή στεφανηφόρος είναι αρχαία τραγωδία που έγραψε ο Ευριπίδης και διδάχτηκε (παίχτηκε) το 428 π.Χ.. Το έργο αποτελείται από 1.466 στίχους. Η τετραλογία που τον περιελάμβανε ήταν μια από τις 5 τετραλογίες με τις οποίες ο Ευριπίδης κέρδισε τα πρωτεία, δηλαδή νίκη στους δραματικούς αγώνες. Δεύτερος κατετάχθη ο Ιόφων, γιος του Σοφοκλή, ενώ τρίτος βγήκε ο Ίων ο Χίος.

ριν από την συγγραφή του Ιππόλυτου Στεφανηφόρου, ο Ευριπίδης έγραψε ακόμα ένα έργο για τον Ιππόλυτο, τον Ιππόλυτο Καλυπτόμενο, από το οποίο σώζονται αποσπάσματα. Σε αυτό, η Φαίδρα παρουσιαζόταν ακόλαστη και εξομολογούνταν η ίδια τον πόθο της στον Ιππόλυτο, ο οποίος κάλυψε το πρόσωπο του από ντροπή όταν το έμαθε (εξ ου και «Καλυπτόμενος»). Λέγεται πως ολόκληρο το στάδιο σείστηκε από τις αποδοκιμασίες του κοινού. Ακόμα και ο Σοφοκλής, ο οποίος σέβονταν τον νεότερο του συνεργάτη, έγραψε την τραγωδία Φαίδρα, έχοντας ως σκοπό να αντιταχθεί στην εκδοχή που ο Ευριπίδης προέβαλε.