Κατηγορία Αστυνομικό δελτίο

Τρίπολη, 27 Οκτωβρίου 2023

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει απάτες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών
Για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται τέσσερα άτομα
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική ομάδα, απάτες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους
Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις -15.000- ευρώ
Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει απάτες, κλοπές και απόπειρες κλοπών στην Κόρινθο, καθώς και σε περιοχές της Αττικής.
Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορούνται -4- ημεδαποί, ηλικίας από 36 έως 46 ετών, μέλη της εγκληματικής ομάδας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική ομάδα, απάτη, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, ύστερα από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2022 έως το Νοέμβριο του 2022, οι ανωτέρω συγκρότησαν εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη κλοπών, χρησιμοποιώντας κατά τη δράστη συγκεκριμένη μεθοδολογία, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.
Όπως εξακριβώθηκε οι δράστες το ως άνω χρονικό διάστημα είχαν διαπράξει συνολικά -8- περιπτώσεις κλοπών σε οικίες που βρίσκονταν σε περιοχές της Αττικής, -2- περιπτώσεις κλοπών καθώς και -2- περιπτώσεις αποπειρών κλοπών σε οικίες στην Κόρινθο.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες κινούμενοι πρωινές έως μεσημβρινές ώρες, εντόπιζαν ηλικιωμένους τους οποίους είτε προσέγγιζαν πλησίον είτε τους ακολουθούσαν έως τις οικίες τους και στους οποίους παρουσιάζονταν ως ηλεκτρολόγοι – τεχνικοί της ΔΕΗ ή ανελκυστήρων και παραθέτοντάς τους ψευδή γεγονότα ως αληθινά, ως προς την δήθεν ανάγκη επιδιόρθωσης ηλεκτρολογικής βλάβης, τους έπειθαν να τους επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους. Εκεί, ο ένας εξ αυτών απασχολούσε τον παθόντα, όσο έτεροι συνεργοί του εισέρχονταν επίσης στην οικία και αφού ερευνούσαν τους εσωτερικούς της χώρους, αφαιρούσαν από αυτούς κυρίως χρηματικά ποσά και χρυσαφικά.
Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).
Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει, μεταξύ άλλων, χρήματα και χρυσαφικά, η συνολική αξία των οποίων  ξεπερνά τις -15.000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων, καθώς και την ταυτοποίηση των άγνωστων συνεργών τους.