Benedetto Cotrugli : Ο «Πραγματικός Πατέρας» της Λογιστικής

Ο Benedetto Cotrugli (Κροατικά : Benedikt “Beno” Kotruljević; 1416–1469) ήταν έμπορος , οικονομολόγος , επιστήμονας, διπλωμάτης και ανθρωπιστής .

Το παλαιότερο σωζόμενο αντίγραφο του χειρογράφου του Cotrugli Libro de l’Arte de la Mercatura ( Βιβλίο για την Τέχνη του Εμπορίου ) [ το έργο παρέμεινε σε χειρόγραφη μορφή για περισσότερα από 100 χρόνια ] φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Μάλτας και χρονολογείται από το 1475, αν και το αρχικό χειρόγραφο χρονολογείται στο 1458. Το κείμενο του χειρογράφου του του 1458 Della mercatura e del mercante perfetto ακολουθείται από ένα παράρτημα που περιέχει έναν κατάλογο και πολλές εγγραφές ημερολογίου. Περιέχει μια πρώιμη περιγραφή του συστήματος λογιστικής διπλής εγγραφής, που προηγείται της περιγραφής που έκανε ο Luca Pacioli στο Summa de arithmetica του 1494.

Ο ορισμό της «επιχείρησης» που μας άφησε ο Cotrugli: «mercatura», γράφει, είναι «μια τέχνη, ή μάλλον μια πειθαρχία που ασκείται μεταξύ των ατόμων που νομιμοποιούνται να την ασκούν, διατάσσεται σύμφωνα με τη δικαιοσύνη και σχετίζεται με εμπορικά πράγματα. , για τη διατήρηση της ανθρωπότητας, αλλά και με ελπίδα κέρδους».

Η οικογένεια Kotruljević κατάγεται από το Kotor. Ήρθαν στο Ντουμπρόβνικ γύρω στο 1350 και γρήγορα έγιναν μέλη της Αδελφότητας του Αγίου Αντωνίου στην οποία προσχώρησαν και έμποροι του Ντουμπρόβνικ. Ο Benedikt γεννήθηκε στο Ντουμπρόβνικ γύρω στο 1416. Τελείωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Ντουμπρόβνικ και στη συνέχεια πήγε για σπουδές στην Ιταλία. Φαίνεται ότι σπούδασε φιλοσοφία και νομικά. Λόγω του πρόωρου θανάτου του πατέρα του αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του και μετά το 1436 επέστρεψε στο Ντουμπρόβνικ για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση. Αμέσως μετά, μαζί με τον αδερφό του, ίδρυσε μια εμπορική εταιρεία που εξήγαγε μαλλί και δραστηριοποιούνταν στη Βενετία και το Ντουμπρόβνικ.

Άνοιξε εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας σε ιταλικές πόλεις και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον τον οδήγησε από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Βουλγαρία. Λόγω της εκτεταμένης εμπειρίας του, κατείχε πολλά σημαντικά αξιώματα στη Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ.

Από το 1448 έως το 1453 ήταν επίτροπος της στη Νάπολη και το 1458 έγινε πρόξενος του Ντουμπρόβνικ στο Βασίλειο της Νάπολης. Αφού μετακόμισε την οικογένειά του στη Νάπολη το 1453, οι Βασιλείς της Αραγονίας της Νάπολης τον ονόμασαν ιππότη, δικαστή, αρχιδικαστή, σύμβουλο και επίτροπο. Η ζωή στη Νάπολη οδηγεί τον Benedikt στο κέντρο του ναπολιτάνικου ουμανιστικού κύκλου. Εκεί, θα μπορούσε εύκολα να βρει πολλές ιστορικές πηγές της κλασικής ελληνικής και ελληνιστικής-ρωμαϊκής κληρονομιάς, αλλά και του πατερικού και σχολαστικού δόγματος, και επίσης να βρεθεί στο επίκεντρο νέων ουμανιστικών ιδεών για την τέλεια φύση που πρέπει να φιλοδοξεί ο άνθρωπος.

Γνωρίζουμε δύο έργα του Kotruljević που χάθηκαν δυστυχώς και είναι: On the Choice of Wife ( De uxore ducenda ) και On the Nature of Flowers (Della natura dei fiori ).

Το πιο διάσημο έργο του ήταν σίγουρα: On the Art of Trading( Il libro dell’arte di Mercatura) από το 1458, μια αναθεωρημένη έκδοση του οποίου δημοσιεύτηκε από τον Frane Petrić το 1573…. Παρόλο που ο Fra Bartolomeo Luca de Pacioli θεωρούνταν από καιρό ο «πατέρας της λογιστικής», επειδή στο έργο του Summa de arithmetica, geometria, relative, et proporalità , με ημερομηνία 1494, δημοσίευσε μια λεπτομερή περιγραφή της διπλής λογιστικής, τη μελέτη τουΤο έργο του Kotruljević On Trade and the Perfect Merchant –ο τίτλος με τον οποίο δημοσιεύτηκε από τον Petrić– απέδειξε ότι ο πραγματικός «πατέρας της λογιστικής» ήταν ο Kotruljević και ότι όρισε τη διπλή λογιστική τήρηση σαράντα χρόνια πριν από τον Pacioli.