Από τις χειροκίνητές Αθροιστικές Μηχανές στο EXCEL

Παρόλο που στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο πρώτος υπολογιστής είχε δημιουργηθεί μαζί με λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστικών φύλλων, δεν κέρδισαν τόσο μεγάλη έλξη. Παρόλο που μπορούσε να αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου τα υπολογιστικά φύλλα που βασίζονταν σε χαρτί, οι υπολογιστές ήταν απλώς πολύ δαπανηροί, ογκώδεις και σπάνιοι για το κοινό.
Αντίθετα, μόλις στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο προσωπικός υπολογιστής μπήκε στην αγορά, το ηλεκτρονικό υπολογιστικό φύλλο πραγματικά απογειώθηκε. Το VisCalc ήταν το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων για προσωπικούς υπολογιστές. Ο Dan Bricklin και ο Bob Frankston δημιούργησαν επίσημα το VisCalc το 1979.
Ο Dan Bricklinσυνέλαβε το VisiCalc ενώ παρακολουθούσε μια παρουσίαση στο Harvard Business School . Ο καθηγητής δημιουργούσε ένα οικονομικό μοντέλο σε έναν μαυροπίνακα που ήταν γραμμένο με κάθετες και οριζόντιες γραμμές (που έμοιαζε με λογιστικό χαρτί) για να δημιουργήσει έναν πίνακα και έγραψε τύπους και δεδομένα στα κελιά. Όταν ο καθηγητής βρήκε ένα σφάλμα ή ήθελε να αλλάξει μια παράμετρο, έπρεπε να διαγράψει και να ξαναγράψει αρκετές διαδοχικές εγγραφές στον πίνακα. Ο Bricklin συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να αναπαράγει τη διαδικασία σε έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα “ηλεκτρονικό υπολογιστικό φύλλο” για να δει τα αποτελέσματα των υποκείμενων τύπων.
Προγράμματα υπολογιστικών φύλλων όπως το SuperCalc , το Multiplan και το Lotus 1-2-3 ήταν αρκετά προηγμένα. απλώς τους έλειπε η φιλική προς το χρήστη φύση όπως πολλά λειτουργικά συστήματα εκείνη την εποχή.
Στη συνέχεια ήρθε το γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI). Αυτό έκανε πολύ πιο εύκολο τον χειρισμό προγραμμάτων όπως υπολογιστικά φύλλα. Τα οπτικά στοιχεία αντικατέστησαν τις λειτουργίες που κυριαρχούν το κείμενο σε ολόκληρο το λογισμικό. Αυτό μετέτρεψε πλήρως τη φιλική προς τον χρήστη φύση του υπολογιστικού φύλλου και αύξησε εκθετικά τη χρήση του στους οικιακούς χρήστες. Το Excel 1.0 ήταν το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων βασισμένο σε GUI που η Microsoft κατασκεύασε ειδικά για Macintosh. Αργότερα, μετέφεραν το Excel στο περιβάλλον των Windows και δεν υπήρχε καμία ματιά πίσω. Από τότε, το Microsoft Excel είναι το πιο κυρίαρχο λογισμικό υπολογιστικών φύλλων τις τελευταίες δύο δεκαετίες.