Το αστυνομικό δελτίο και οι ανακοινώσεις

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2023

-404- συλλήψεις και -5.573- παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε χθεσινές επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόληψη της εγκληματικότητας
Οι δράσεις επικεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σε Δυτική Αττική, Πετρούπολη, Κορινθία, Κέρκυρα, Θεσσαλία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Σάμο
Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το διάστημα 19-20/09/2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.
Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε όλη την χώρα ελέγχθηκαν –18.938- οχήματα και -24.615- άτομα ενώ πραγματοποιήθηκαν:

-404- συλλήψεις για διάφορα αδικήματα
-1.032- προσαγωγές,
-5.573- παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
-135- ακινητοποιήσεις οχημάτων και
-1- κατάσχεση οχήματος.

Ειδικότερα, αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, όπου διενεργήθηκαν -437- έλεγχοι ατόμων, προσήχθησαν -73- άτομα, συνελήφθησαν -13- άτομα, από τα οποία τα -6- για παρεμπόριο, -4- για ναρκωτικά, -2- για το νόμο περί αλλοδαπών και -1- για κλοπή, ενώ βεβαιώθηκαν -12- παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, των Αχαρνών και του Ζεφυρίου.
Πιο αναλυτικά:

πραγματοποιήθηκαν –280– έλεγχοι ατόμων και -149- έλεγχοι οχημάτων,
προσήχθησαν –46– άτομα,
συνελήφθησαν –3– άτομα για κλοπή ενώ
βεβαιώθηκαν -40-παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Παρόμοιες δράσεις έλαβαν χώρα και στην περιοχή της Πετρούπολης, όπου πραγματοποιήθηκαν –158– έλεγχοι ατόμων και -129- έλεγχοι οχημάτων, προσήχθη -1- άτομο, ενώ βεβαιωθήκαν –130- παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και ακινητοποιήθηκαν -11- οχήματα.
Αντίστοιχα, σε στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα σε περιοχές της Κορινθίας (Βραχάτι και Εξαμίλια) πραγματοποιήθηκαν -39- έλεγχοι ατόμων, -41- έλεγχοι οχημάτων και προσήχθησαν -6- άτομα.
Επίσης, σε περιοχή της Κέρκυρας ελέχθησαν -175- άτομα, προσήχθησαν -8- άτομα, συνελήφθησαν -4- άτομα μεταξύ των οποίων -2- για ρευματοκλοπή και -1- για όπλα, ενώ βεβαιώθηκαν -80- λοιπές παραβάσεις.
Ανάλογες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο στρατηγικό σχεδιασμό των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, σε περιοχές της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στους Σοφάδες Καρδίτσας, ελέγχθησαν-26-  άτομα και -19- οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν -12- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..
Περαιτέρω, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς πραγματοποιήθηκαν -22- έλεγχοι σε επιχειρήσεις υποδοχής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων, ενώ ελέγχθησαν -120- άτομα.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες δράσεις στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συγκεκριμένα σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθησαν -158- άτομα και -116- οχήματα, βεβαιώθηκαν -33- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., ενώ ακινητοποιήθηκαν -8- οχήματα.
Από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στις περιοχές του Ευόσμου και του Δ.Δ. Φιλαδέλφειας και σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, ελέγχθηκαν συνολικά -113- άτομα, -8- οχήματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν -18- προσαγωγές και συνελήφθη -1- άτομο για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών (σχετικό το από 20-09-2023 Δελτίο τύπου).
Από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης σε περιοχές των Δήμων Δέλτα και Παύλου Μελά ελέγχθηκαν -3- επιχειρήσεις εμπορίας παλαιών σιδήρων & μετάλλων,  διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών και συλλογής μη επικίνδυνων ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, -54- άτομα και -49- οχήματα (σχετικό το από 20-09-2023 Δελτίο τύπου).
Τέλος, πραγματοποιήθηκε στοχευμένη αστυνομική δράση στο Βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Σάμο, όπου ελέγχθησαν -55- άτομα και -40- οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν -4- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..
Οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις αναφορικά με την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών συνεχίζονται.