10 πράγματα για το μπάσκετ που δεν γνωρίζατε

10 πράγματα για το μπάσκετ που δεν γνωρίζατε

Το μπάσκετ έχει μακρά ιστορία που χρονολογείται από το 1891, όταν οι κανόνες ήταν πολύ διαφορετικοί από ό,τι είναι σήμερα. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε.

Το μπάσκετ δεν είναι εύκολο άθλημα — χρειάζεται αντοχή, ομαδικό πνεύμα και μεγάλες δεξιότητες για να ξεπεράσεις τους αντιπάλους και να κερδίσεις το παιχνίδι. Υπάρχουν περισσότερα στο μπάσκετ από ένα γήπεδο, μια μπάλα και ένας διαιτητής. Εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που πιθανώς δεν γνωρίζετε για το άθλημα του μπάσκετ.

  1. Ο Τζέιμς Νέισμιθ εφηύρε το μπάσκετ
    Ζητήθηκε το 1891 να εφεύρει μια χειμερινή δραστηριότητα σε εσωτερικούς χώρους από το αφεντικό του σε ένα YMCA στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, ο James Naismith πιστώνεται ως ο ιδρυτής του μπάσκετ. Ο Naismith, καθηγητής φυσικής αγωγής, έγραψε επίσης το πρωτότυπο βιβλίο κανόνων μπάσκετ και ίδρυσε το πρόγραμμα μπάσκετ του Πανεπιστημίου του Κάνσας.
  2. Το μπάσκετ παιζόταν με διαφορετική μπάλα
    Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, το μπάσκετ αρχικά παιζόταν με μια μπάλα ποδοσφαίρου και καλάθια με ροδάκινο, με τους διαιτητές να πρέπει να ανακτούν την μπάλα κάθε φορά που ένας παίκτης έφτιαχνε ένα καλάθι. Το 1900, τα καλάθια με χορδές που γνωρίζουμε σήμερα εισήχθησαν στο παιχνίδι και, αργότερα, προσαρτήθηκαν ταμπλό για να εμποδίσουν τους θεατές να εμποδίσουν μια βολή.
  3. Δεν επιτρεπόταν η ντρίμπλα
    Οι παίκτες δεν μπορούσαν ποτέ να προωθήσουν την μπάλα. Αντίθετα, κάθε παίκτης έπρεπε να το πετάξει από όπου το έπιανε. Η πρώτη ομάδα που πιστώθηκε για την προώθηση της μπάλας με την ντρίμπλα έπαιξε στο Γέιλ το 1897 και η επίσημη αποζημίωση για την ντρίμπλα, μόλις μία ανά κατοχή στην αρχή, υιοθετήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα.
    Μια άλλη σημαντική μπασκετική κίνηση, το slam dunk, απαγορεύτηκε λίγο πριν τη σεζόν 1967-1968 μέχρι τη σεζόν 1976-1977.
    Ο Τζον Γουόλ ντριμπλάρει στο κλειδί
    Ο Τζον Γουόλ ντριμπλάρει στο κλειδί
    © Steven Counts/Red Bull Content Pool
  4. Περισσότεροι παίκτες ανά πλευρά
    Ο αριθμός των παικτών ανά ομάδα δεν προσδιορίστηκε ποτέ. Ο Naismith επινόησε μια χειμερινή δραστηριότητα σε εσωτερικούς χώρους και ήθελε ένα παιχνίδι αρκετά ευέλικτο ώστε να περιλαμβάνει όποιον ήθελε να παίξει. Για λίγο, ο συνολικός αριθμός των παικτών ήταν προεπιλεγμένος 18, εννέα ανά πλευρά, ο ίδιος αριθμός που εμφανίστηκε και στο πρώτο παιχνίδι.
  5. Παίχτηκαν φάουλ
    Ο ώμος, το κράτημα, το σπρώξιμο, το παραπάτημα ή με άλλο τρόπο το χτύπημα ενός αντιπάλου δεν επιτρεπόταν ποτέ. Ωστόσο, τέτοια αδικήματα δεν θεωρούνταν ποτέ φάουλ μέχρι το 1910, με την έλευση ενός κανόνα που αποκλείει έναν παίκτη για τη διάπραξη τεσσάρων από αυτά. Αυτό το σύνολο αυξήθηκε σε πέντε το 1946, στους εναρκτήριους κανόνες της Ένωσης Μπάσκετ της Αμερικής (η αρχική ονομασία της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης) και σε έξι τον επόμενο χρόνο.
  6. Οι διαιτητές χρησιμοποιούσαν ρολόγια
    Αυτό συμβαίνει γιατί ένα από τα επίσημα καθήκοντα των πρώτων διαιτητών ήταν η μέτρηση του χρόνου. Και πάλι, δεν υπήρχε τόσος χρόνος για να κρατήσει κανείς: το ρολόι των 24 δευτερολέπτων καθιερώθηκε μόλις το 1954, για να καταπολεμήσει τις τακτικές που είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν οι ομάδες του ΝΒΑ.
  7. Το παιχνίδι ήταν πολύ πιο σύντομο
    Ο Νάισμιθ πρότεινε δύο ημίχρονα των 15 λεπτών, με πέντε λεπτά ανάπαυσης ενδιάμεσα.
  8. Το τουρνουά NCAA του 1979 ήταν η αρχή των μεγάλων του μπάσκετ
    Το κολεγιακό μπάσκετ παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα, αλλά οι θεατές θυμούνται τον αγώνα μπάσκετ του κολεγίου Michigan State εναντίον Indiana State του 1979 κατά τη διάρκεια του τουρνουά NCAA, το οποίο είναι ένα από τα παιχνίδια με την καλύτερη βαθμολογία στην ιστορία του αθλήματος. Ως αγώνας μεταξύ του Μάτζικ Τζόνσον και του Λάρι Μπερντ, οι οποίοι δεν είχαν παίξει ποτέ ο ένας με τον άλλον πριν από αυτό το τουρνουά, αυτό το παιχνίδι σηματοδότησε την αρχή της ύπαρξης σπουδαίων καλαθοσφαίρισης και αστέρων του ΝΒΑ.
  9. Οι κανόνες κατοχής άλλαξαν το 1913
    Το παιχνίδι όπως γνωρίζουμε δίνει την κατοχή μιας μπάλας εκτός ορίων στον παίκτη που είχε την τελευταία επαφή μαζί της, αλλά αυτό δεν ίσχυε πάντα. Πριν από το 1913, ένας διαιτητής έπαιρνε και πετούσε μια μπάλα εκτός ορίων στο γήπεδο και ο πρώτος παίκτης που την άγγιζε διατηρούσε την κατοχή του. Οι κανόνες τελικά άλλαξαν λόγω της αύξησης του αριθμού των τραυματισμών των παικτών.
  10. Ο Μάικλ Τζόρνταν πλήρωσε πρόστιμα επειδή φορούσε τα παπούτσια του
    Πιθανότατα συνδέετε τον Μάικλ Τζόρνταν με το θρυλικό του Air Jordans, ένα εμβληματικό πλέον παπούτσι λόγω των ρεκόρ πωλήσεων. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι αυτά τα παπούτσια παλιά ήταν ενάντια στον ενδυματολογικό κώδικα του NBA. Ο Μάικλ Τζόρνταν πλήρωνε πρόστιμο στο ΝΒΑ κάθε φορά που τα φορούσε αντί να παίζει το παιχνίδι χωρίς αυτά. Τελικά, το ΝΒΑ επέτρεψε τα παπούτσια στο γήπεδο.
    Για να μπείτε στο πνεύμα του μπάσκετ, φροντίστε να επισκεφτείτε τη σελίδα εκδηλώσεων Red Bull 3X για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τουρνουά μπάσκετ 3×3 που διεξάγεται σε 20 πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.