ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 
Αθήνα, 17 Ιουλίου 2023

Έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος σε Μύκονο, Ρόδο, Κω και Πρέβεζα, για την τήρηση της ασφαλιστικής-εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας
Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν από 13 έως 16 Ιουλίου 2023 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και σε ξενοδοχειακές μονάδες, για τη διαπίστωση παραβάσεων για την ασφαλιστική – εργατική και φορολογικής νομοθεσίας.
Οι έλεγχοι εστιάστηκαν σε Μύκονο, Ρόδο, Κω και Πρέβεζα και συγκεκριμένα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου διαπιστώθηκαν 16 παραβάσεις ενώ σε μία περίπτωση προβλέπεται και 48ωρη αναστολή λειτουργίας.
Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε:
Στη Μύκονο:

σε ξενοδοχειακή μονάδα, να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ωραρίου εργασίας και
σε εστιατόριο, να απασχολούνται 2 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου εργασίας.

Στη Ρόδο:

σε εστιατόριο – beach bar, να απασχολούνται 6 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στον πίνακα προσωπικού ενώ οι 4 από αυτούς δεν είχαν έγγραφα για τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα. Παράλληλα,  διαπιστώθηκε εργαζόμενος να απασχολείται εκτός ωραρίου εργασίας και η μη έκδοση 18 αποδείξεων, λόγος για τον οποίο προβλέπεται 48ωρη αναστολή λειτουργίας,
σε κλάμπ-εστιατόριο, να απασχολούνται 5 εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας
σε beach bar – εστιατόριο, να απασχολούνται 2 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στον πίνακα προσωπικού και 4 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου εργασίας,
σε beach bar – εστιατόριο, δεν επεδείχθη πίνακας προσωπικού και ενημερώθηκε σχετικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τις δικές του ενέργειες,
σε εστιατόριο, η μη έκδοση 4 αποδείξεων ενώ δεν επεδείχθη πίνακας προσωπικού και ομοίως ενημερώθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τις δικές του ενέργειες.

Στην Κω:

σε beach bar – εστιατόριο, να απασχολούνται 7 εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας,

σε μπαρ-εστιατόριο και εστιατόριο – πιτσαρία δεν επεδείχθησαν πίνακες προσωπικού και ενημερώθηκε σχετικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Στην Πρέβεζα:

σε καφέ-μπαρ-εστιατόριο, να απασχολούνται 14 εργαζόμενοι, εκτός δηλωθείσας ημέρας εργασίας,
σε καφέ-αναψυκτήριο, να απασχολούνται 7 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού,
σε καφέ – μπαρ, η μη έκδοση 6 αποδείξεων,
σε εστιατόριο, να απασχολείται εργαζόμενος, εκτός ωραρίου εργασίας,
σε εστιατόριο-μπαρ, να απασχολούνται 5 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού και
σε καφετέρια, η μη έκδοση 3 αποδείξεων και να απασχολούνται 3 εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΠΕΚΑ, ΣΕΠΕ και Δ.Ο.Υ.) για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες ως προς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr  της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.