Το MyDATA «έπιασε» 250.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Δεν είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων – εξόδων το 2021

Περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποκαλύφθηκαν με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, που τουλάχιστον το 2021 δεν είχαν υποβάλει τα παραστατικά τους στην εφορία (συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών. Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει τη δυνατότητα άμεσων αποτελεσμάτων, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς οι έλεγχοι γίνονταν ετεροχρονισμένα.

Πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν μπει στη ζωή των επιχειρήσεων και των φορολογικών αρχών, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση ήδη διαβιβάζουν τα δεδομένα των συναλλαγών μέσω των φορολογικών μηχανισμών. Το σημαντικό για τις φορολογικές αρχές είναι ότι υποχρέωση αποστολής των παραστατικών έχουν και τα επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, καθώς και τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει εγγραφεί στα MyDATA και συγκεκριμένα 1.069.993, οι οποίες έχουν αποστείλει 1.379.052.005 παραστατικά αξίας 744,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν από τα ηλεκτρονικά βιβλία οι επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες στη συμπλήρωση και αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Μάλιστα, προκειμένου να είναι συνεπείς οι επιχειρήσεις, στα τέλη του έτους αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν αναρτούν τα τιμολόγια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ διαβιβάζεται και καταχωρίζεται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων – εξόδων των επιχειρήσεων, θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρισμένων συναλλαγών, ενώ θα καταχωρίζονται οι λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους. Τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί (τυποποιήσεις δεδομένων παραστατικών), ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις οντότητες και να καταχωρίζονται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες παρουσιάστηκε στον ΟΟΣΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA, με τη Μεγάλη Βρετανία να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο αποστολής και λήψης των δεδομένων από τη φορολογική διοίκηση. Επίσης χθες παρουσιάστηκαν στις φορολογικές διοικήσεις των χωρών της Ε.Ε. τα οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Σημειώνεται ότι τον προσεχή Νοέμβριο η ΑΑΔΕ θα αποστείλει και την πρώτη προσυμπληρωμένη δήλωση ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA.

Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες:

  1. Στην πλατφόρμα ΜyDATA διαβιβάζονται τα παραστατικά εσόδων και εξόδων και μπορούν να χρησιμοποιούν προγράμματα όπως το Timologic για να κόβουν τα παραστατικά τους .

Τα ηλεκτρονικά βιβλία δίνουν τη δυνατότητα άμεσων αποτελεσμάτων.

  1. Για το έτος 2022 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις και το 2023.