Πρόστιμα για μη διαβίβαση στοιχείων στο MyData
Λουκέτα και πρόστιμα για μη διαβίβαση στοιχείων στο MyData - Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Σε τετραήμερο κλείσιμο και πρόστιμα θα προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν ηλεκτρονικά από την 1η Οκτωβρίου, τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων στην πλατφόρμα MyData.

Οι σχετικές διατάξεις έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός με πρόσθετες δαπάνες 3 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Από τα 3 δισ. ευρώ τα 1,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις επιδοτήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικά για τις κυρώσεις σε βάρος των επιχειρήσεων που δεν θα πειθαρχήσουν στην υποχρέωση διαβίβασης των στοιχείων στο myDATA, προβλέπεται ότι, από την 1η.10.2022, σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, δηλαδή συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στην υπόχρεη οντότητα το οριζόμενο πρόστιμο κατά περίπτωση.

Επίσης αναστέλλεται άμεσα η λειτουργία επαγγελματικής εγκατάστασης:

για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ,
για 96 ώρες, εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Επίσης, με το σχέδιο νόμου αποσαφηνίζεται ότι κατά τη διενέργεια γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε από την 1.10.2021 μέχρι και την 30.8.2022, λογίζεται ως μεταφορά χρημάτων η ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού εντός 3 εργάσιμων ημερών σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή σε κοινό λογαριασμό του δωρεοδόχου με τον ίδιο δωρητή ή τρίτο πρόσωπο.