Κροκόδειλος ήταν χρόνια σφηνωμένος σε λάστιχο

Ένας άγριος κροκόδειλος κολυμπά και πάλι ελεύθερος στην Ινδονησία μετά την αφαίρεση ενός ελαστικού μοτοσικλέτας που έμεινε σφηνωμένο γύρο από στον λαιμό του για πάνω από πέντε χρόνια.

Από το 2016, όταν ο παγιδευμένος κροκόδειλος εντοπίστηκε σε ποτάμι κοντά στην πόλη Παλού του νησιού Σουλαουέσι, συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να δελεάσουν το ερπετό προκειμένου να τον αιχμαλωτίσουν προσωρινά και τον απελευθερώσουν από τα δεσμά του.

Τη λύση έδωσε τελικά ένας ντόπιος έμπορος πουλιών, ο οποίος χρησιμοποίησε κρέας κοτόπουλου ως δέλεαρ για να φέρει κοντά στην όχθη τον κροκόδειλο των 5,2 μέτρων.

Ο δέσμιος κροκόδειλος σε φωτογραφία του 2018 (Reuters)

«Απλά ήθελα να βοηθήσω, δεν αντέχω να βλέπω παγιδευμένα ζώα να υποφέρουν» δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ο 34χρονος Τάσος Γρίφσιας.

Όταν ο κροκόδειλος πλησίασε την όχθη, ο Τάσος πέταξε σχοινιά γύρω από το σώμα του και επιχείρησε να τον σύρει μέχρι την ξηρά. Τα σχοινιά έσπασαν στις δύο πρώτες απόπειρες, την τρίτη όμως ο Τάσος χρησιμοποίησε ανθεκτικό καραβόσκοινο από νάιλον.

Δεκάδες άλλοι κάτοικοι της περιοχής τον βοήθησαν να σύρει το ερπετό στην ξηρά. «Ήμουν ήδη εξαντλημένος οπότε τους άφησα να συνεχίσουν τη διάσωση. Ο κροκόδειλος ήταν απίστευτα βαρύς, όλοι είχαν ιδρώσει και κουραστεί» δήλωσε ο ίδιος.

Εν μέσω ζητωκραυγών και χειροκροτημάτων, το ταλαιπωρημένο ζώο αφέθηκε να επιστρέψει ελεύθερος στη λίμνη όπου ζούσε, παρά το γεγονός ότι είναι κροκόδειλος του αλμυρού νερού, ένα από τα αρκετά είδη κροκόδειλου που φιλοξενεί η Ινδονησία.

Οι διασώστες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τοποθέτησε κάποιος επίτηδες το λάστιχο γύρω από τον κροκόδειλο, ίσως σε μια προσπάθεια να τον παγιδεύσει και να τον πάρει μαζί του ως κατοικίδιο.

Το ερπετό είχε γίνει είδηση στην Ινδονησία το 2020, όταν η τοπική κυβέρνηση έταξε αμοιβή σε όποιον κατάφερνε να το πιάσει. Τελικά η αμοιβή αποσύρθηκε για τον φόβο ότι όσοι θα επιχειρούσαν να σώσουν το ζώο θα μπορούσαν τελικά να απειλήσουν την ασφάλειά του.

Η τοπική οργάνωση προστασίας της άγριας ζωής υποσχέθηκε πάντως να βραβεύσει τον ατρόμητο Τάσος.

in.gr