Επικαιρότητα και άρθρα για Αστυνομικό δελτίο

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ερμούπολη Σύρου, 25 Ιουλίου 2023

Εξαρθρώθηκε 4μελής εγκληματική ομάδα που παραβίαζε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στη Μύκονο
Οι δράστες εντοπίσθηκαν μέσα σε χώρο που χρησιμοποιούσαν ως «καβάτζα» για την απόκρυψη των κλοπιμαίων
Ένας από τους συλληφθέντες αναζητούνταν γιατί είχε αποδράσει από Αστυνομική Υπηρεσία της Αττικής
Εξιχνιάστηκαν -5- περιπτώσεις κλοπής αντικειμένων και χρημάτων, η αξία των οποίων εκτιμάται στις 36.700,00€
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προϊόντα κλοπών, διαρρηκτικά μέσα και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
Εξαρθρώθηκε, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, βραχίονας σπείρας τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές από πολυτελείς εξοχικές κατοικίες -βίλες στη Μύκονο.
Όπως εξακριβώθηκε πρόκειται για 4μελή εγκληματική ομάδα αλλοδαπών ηλικίας 29, 32, 33 και 35 οι οποίοι συνελήφθησαν το Σάββατο (22 Ιουλίου 2023) και σχηματίσθηκε σε βάρος τους δικογραφία που περιλαμβάνει τα αδικήματα της σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, καθώς και παράνομης διαμονής στη χώρα.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι:

σε βάρος του 29χρονου βάρος ίσχυε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα,
ο 32χρονος αναζητούταν ως αποδράσας από Αστυνομική Υπηρεσία της Αττικής, ενώ σε βάρος του ίσχυε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και ταυτόχρονα εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση με συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και έξι μηνών για διακεκριμένες κλοπές,
σε βάρος του 33χρονου ίσχυαν περιοριστικοί όροι καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα,
ο 35χρονος διέμενε παράνομα στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικών καταγγελιών, συνδυαστικής αξιοποίησης στοιχείων – δεδομένων και σκιαγράφησης (modus operandi) της εγκληματικής τους οργάνωσης διακριβώθηκε ότι, τουλάχιστον από τα μέσα του τρέχοντος μήνα οι δράστες συγκρότησαν ομάδα που ενεργούσε με συγκεκριμένο τρόπο και χαρακτηριστική προσήλωση στοχεύοντας στη διάπραξη διαρρήξεων και κλοπών σε βίλες του νησιού, όταν οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι αυτών απουσίαζαν προσωρινά, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, αξεσουάρ, προσωπικά αντικείμενα κ.α..
Από την αποδόμηση της εγκληματικής τους δραστηριότητας εξιχνιάστηκαν 5 περιπτώσεις κλοπής, ενώ η αξία των αντικειμένων και χρημάτων που αφαίρεσαν εκτιμάται στις 36.700,00€ ευρώ.
Οι δράστες εντοπίσθηκαν μέσα σε ερειπωμένο κτίσμα το οποίο χρησιμοποιούσαν ως «καβάτζα» για την απόκρυψη των κλοπιμαίων.
Στην κατοχή τους, σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που διέθεταν, στο χώρο όπου εντοπίσθηκαν, καθώς και σε δεύτερη όμοια «καβάτζα», βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα προερχόμενα από κλοπές.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, ενώ η διερεύνηση υπόθεση συνεχίζεται προκειμένου να διασαφηνιστεί η εμπλοκή τους σε τυχόν άλλες παρόμοιες πράξεις.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Κυκλάδων, Α’ & Β’ Δωδεκανήσου ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών.
Οι δράσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και η δέσμη μέτρων που εφαρμόζεται περιλαμβάνει την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των όλων των αστυνομικών μονάδων και τη διενέργεια συστηματικών και κατά περίπτωση, εξειδικευμένων ελέγχων, με στόχο:

την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών και μικροεγκληματικότητας
τη συστηματική αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών
την αυξημένη επιχειρησιακή ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά
τη διασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θερινής περιόδου.