Επικαιρότητα και άρθρα για Αστυνομικό δελτίο

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2023

Εκπαίδευση στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ζητήματα προστασίας ζώων
Ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, διαδικτυακή εκπαίδευση 446 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ζητήματα προστασίας ζώων.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευόμενοι από τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου, τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, τις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Χώρας καθώς και υφιστάμενες Υπηρεσίες, με την μέθοδο της εξ αποστάσεως σύγχρονης διδασκαλίας σε 5 εκπαιδευτικές σειρές.
Στο πλαίσιο αυτό, καταρτισμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και συνεργάτες της ακαδημίας «ZERO STRAY ACADEMY» και του Μη κυβερνητικού Οργανισμού «ZERO STRAY PAWJECT» συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, αναπτύσσοντας με επάρκεια τις παρακάτω κύριες θεματικές ενότητες:

Η κακοποίηση των ζώων και ο κύκλος της Βίας. Η αντιμετώπιση του φαινομένου από την ελληνική Αστυνομία.
Ζητήματα μεθοδολογίας διενεργούμενων ελέγχων και η γλώσσα σώματος των ζώων. Δράσεις, στατιστική αποτύπωση και συνέργειες με τη Δημοτική Αστυνομία.
Η Αστυνομία ζώων σε χώρες του εξωτερικού
Το νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη. Ισχύουσα νομοθεσία, ερμηνευτικές και αστυνομικές προσεγγίσεις για την προστασία των ζώων.
Αστυνομική διερεύνηση, προβλεπόμενες ποινικοδιοικητικές κυρώσεις και διαδικασίες προστασίας εν γένει των ζώων.
Πρακτική εφαρμογή ποινικών και διοικητικών υποθέσεων ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων.
Η προστασία των ιπποειδών.
Η διερεύνηση της συσχέτισης ανάμεσα στην κακοποίηση/βιαιότητα ζώων και την διαπροσωπική βία. Σκιαγράφηση του εγκληματικού ψυχολογικού προφίλ του δράστη βιαιότητας ζώων.
Αξιολόγηση της θρεπτικής κατάστασης των ζώων, πρώτες βοήθειες, διεξαγωγή ελέγχων με scanner, σωστή προσέγγιση σκύλων.

Υπενθυμίζεται ότι, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό «10410» για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων, ενώ στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) υφίστανται χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την προστασία των ζώων συντροφιάς στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο https://www.astynomia.gr/odigos-tou-politi/chrisimes-symvoules/symvoules-gia-tin-prostasia-ton-zoon-syntrofias/.
Η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με συναρμόδιους οργανισμούς και φορείς, θα συνεχίσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών με σκοπό τη διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την περαιτέρω εφαρμογή εξειδικευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης των ζώων.