Αστυνομικά

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2023

Ειδικές επιχειρησιακές δράσεις για την πρόληψη της εγκληματικότητας σε όλη την επικράτεια
Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το διάστημα από 24 έως 31 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.
Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε όλη την χώρα ελέγχθηκαν –103.727- οχήματα και -136.953- άτομα ενώ πραγματοποιήθηκαν:

-1.733-συλλήψεις για διάφορα αδικήματα και για παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,
-5.223-προσαγωγές,
-25.697-παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,
–9-κατασχέσεις και -711 – ακινητοποιήσεις οχημάτων καθώς και
-9- παραβάσεις αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Πιο αναλυτικά, το τριήμερο 28-31 Ιουλίου 2023 αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Πατήσια, με τη συμμετοχή πεζών και εποχούμενων περιπολιών, όπου διενεργήθηκαν -296- έλεγχοι ατόμων, προσήχθησαν -76- άτομα ενώ συνελήφθησαν -25- άτομα για διάφορα αδικήματα.
Επίσης, συνεχίστηκαν οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο δήμο Αχαρνών και συγκεκριμένα στην Αυλίζα όπου ελέχθησαν -240- άτομα, προσήχθησαν –170- άτομα, συνελήφθη -1- ενώ βεβαιώθηκαν -27- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..
Παράλληλα, στη Βόρεια Ελλάδα, οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις έλαβαν χώρα σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία, σύμφωνα με τον υφιστάμενο στρατηγικό σχεδιασμό των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα σε Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής:

ελέγχθησαν -133-  άτομα και -82- οχήματα,
προσήχθησαν -24- άτομα,
συνελήφθησαν -2- άτομα για κλοπή και παράβαση του Κ.Ο.Κ,
βεβαιώθηκαν -14- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., ενώ
ακινητοποιήθηκαν -3- οχήματα.

Επίσης, σε περιοχές της Ηπείρου και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, στην Άρτα, στην Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Φιλιάτες:

ελέγχθησαν –940– άτομα και –756- οχήματα,
προσήχθησαν –38– άτομα ενώ
συνελήφθησαν –10– άτομα, –2- για καταδικαστικές αποφάσεις, –2– για ναρκωτικά, –1- για όπλα, –4– περί αλλοδαπών και -1- για ενδοοικογενειακή βία και
βεβαιώθηκαν –205– παραβάσεις Κ.Ο.Κ

Περαιτέρω, σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 στο Δροσερό Ξάνθης ελέγχθησαν -66- άτομα και -30- οχήματα, προσήχθησαν -7- άτομα ενώ, βεβαιώθηκαν -3- παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και -2- εκτός Κ.Ο.Κ.
Παρόμοιες δράσεις έλαβαν χώρα σε περιοχές της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας (από  30-07-2023 σχετικό δελτίο).
Οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, που έχουν ως στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών, θα συνεχιστούν.