ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Διεθνής συνάντηση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα IntegriSport 3.0, ενάντια στη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, διοργανώνει το Υπουργείο Αθλητισμού

Details

Parent Category: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Category: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2023
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) σε συνεργασία με τον συντονιστή του ευρωπαϊκού προγράμματος IntegriSport 3.0,(CSCF Foundation for Sports Integrity)  διοργανώνει το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Αθλητισμού, διημερίδα Ευαισθητοποίησης (ARPS, Awareness Raising Practical Session)  σε θέματα χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, με τη συμμετοχή, των μελών του «πυρήνα» της ΕΠΑΘΛΑ,  (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αθλητικός Εισαγγελέας. ΕΛΑΣ, Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων), εκπροσώπων των διωκτικών αρχών, αθλητικών ομοσπονδιών, αθλητικών φορέων και στοιχηματικών εταιριών, όπως και μελών των ενώσεων αθλητών και αθλητριών.
 
Διεθνείς εμπειρογνώμονες (CSCF, Interpol, FIFPRO, ULIS κ.ά.) θα δώσουν το «παρών» στη διημερίδα κύριος στόχος της οποίας είναι να προσφέρει θεωρητική και πρακτική υποστήριξη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, στις δικαστικές αρχές και σε άλλους σχετικούς φορείς για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων. Το  ευρωπαϊκό πρόγραμμα IntegriSport 3.0, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των έργων Erasmus+ Sport, συμμετέχουν σε αυτό η  Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Ισπανία και η Ρουμανία και η διημερίδα ευαισθητοποίησης στη χώρα μας είναι η πρώτη μεταξύ αυτών που θα διεξαχθούν στις έξι χώρες εταίρους. 
 
Τις εργασίες της διημερίδας θα ανοίξουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, η Αναπληρώτρα Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου και ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες,  Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Στην παρουσίαση του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς θα αναφερθεί στο διεθνές και εθνικό πλαίσιο στην καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων όπως και τις εξειδικευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου στην Ελλάδα. 
   
Στο πρόγραμμα της διημερίδας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πάνελ που αφορούν στους κινδύνους της χειραγώγησης και την αντιμετώπιση της, από την πλευρά των αθλητών, των στοιχηματικών εταιριών, των υπεύθυνων ακεραιότητας των ομοσπονδιών και των διωκτικών αρχών, όπως και στις λύσεις και δράσεις που προτείνουν οι εμπειρογνώμονες.
 
Εδώ το πρόγραμμα της διημερίδας