10 Πράγματα για τα Chow Chow που δεν γνωρίζετε

10 Πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζετε για τα Chow Chow


Τον 18ο αιώνα, οι Άγγλοι χρησιμοποιούσαν τον όρο «Chow Chow» με τον τρόπο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το «knickknack» σήμερα. Οτιδήποτε νέο και ασυνήθιστο με ανατολική προέλευση ήταν πιθανό να χαρακτηριστεί με τον όρο. Προέρχεται από το κινεζικό “Cha” της κινέζικης γλώσσας και σημαίνει ανάμειξη ή ανάμειξη. Ονόμασαν όλα τα έπιπλα, ρούχα, τρόφιμα κ.λπ. που προέρχονταν από την Ανατολή «Τσάου Τσάου». Όταν η φυλή έφτασε για πρώτη φορά με πλοίο στην Αγγλία, οι εισαγωγείς απλώς αναφέρθηκαν σε αυτές χρησιμοποιώντας τον ίδιο όρο.

Ένας ενήλικος άνθρωπος έχει συνήθως 32 δόντια. Αυτός ο αριθμός ακούγεται αρκετά εντυπωσιακός μέχρι να τον συγκρίνετε με τον καλύτερο φίλο του άντρα, ο οποίος συνήθως έχει 42. Το Chow Chow έχει τη μοναδική διάκριση ότι έχει δύο επιπλέον δόντια στην ηλικία των κουταβιών. Αυτά τα πρόσθετα θα πέφτουν καθώς το κουτάβι μεγαλώνει τον ενήλικα του.

Ένα σημαντικό γεγονός για τα Chows που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σχετίζεται με την απέχθειά τους για το νερό! Ενώ αυτά τα σκυλιά έχουν μια ισχυρή ιστορία φυλής ως σκύλοι εργασίας στην πατρίδα τους την Κίνα, δεν δούλευαν στις όχθες του ποταμού ή στις ακτές. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους – το μοναδικά αφράτο “διπλό παλτό” τους – αποδεικνύεται ότι αποτελεί κίνδυνο στο νερό.

Φανταστείτε να πηδάτε σε μια πισίνα με μαγιό. Τώρα φανταστείτε να πηδάτε σε μια πισίνα φορώντας ένα πλήρες σετ ρούχων και ένα γούνινο παλτό μέχρι τον αστράγαλο! Κανένα από τα δύο δεν μπορούσες να απογειώσεις. Το διπλό παλτό απορροφά το νερό και βαραίνει ένα Chow που κολυμπάει, οδηγώντας σε πιθανούς κινδύνους πνιγμού αν αφεθεί χωρίς επίβλεψη. Εάν ένα Chow κατευθύνεται για βόλτα με βάρκα, οι ειδικοί προτείνουν να φέρετε ένα σωσίβιο σκύλου κατάλληλου μεγέθους.

Έχουν μερικούς διάσημους θαυμαστές:

Ορισμένες ράτσες συνδέονται ανεξίτηλα με διάσημους ανθρώπους – για παράδειγμα, το Corgis της Βασίλισσας Ελισάβετ. Τα Chow έχουν μερικούς ασυνήθιστους ιδιοκτήτες διασημοτήτων στην ιστορία τους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του «Πατέρα της Ψυχολογίας», Sigmund Freud. Το πιο διάσημο από τα Τσόου του Φρόιντ ήταν ο Γιόφι, ο οποίος καθόταν συνήθως στις θεραπευτικές συνεδρίες του Φρόιντ με ασθενείς. θα σήμαινε ακόμη και ότι η ώρα της συνεδρίας είχε τελειώσει περπατώντας προς την πόρτα.

Άλλες διασημότητες που αγαπούν την τσόου περιλαμβάνουν την οικιακή μανούλα Μάρθα Στιούαρτ, τον ηθοποιό Κλαρκ Γκέιμπλ και ακόμη και τον Πρόεδρο Κάλβιν Κούλιτζ. Ο ίδιος ο Walt Disney είχε διάσημα ένα Chow, το οποίο δόθηκε ως κουτάβι στη γυναίκα του, Lilly. Ο Walt έβαλε το κουτάβι, Sunnee, σε ένα καπέλο και το έδωσε στη Lilly ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Η έκπληξη και η χαρά της ενέπνευσαν αργότερα τη σκηνή στο κλασικό κινούμενο σχέδιο της Disney Lady and the Tramp, καθώς η Lady εμφανίζεται ως κουτάβι το πρωί των Χριστουγέννων.

Ένας σκύλος που είναι το νιαούρισμα της γάτας:
Τα τσόου είναι μοναδικά ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων επειδή είναι απόμακροι και αδιάφοροι. Αντί να βιάζεστε να χαιρετήσετε τους ιδιοκτήτες στην πόρτα ή να πιέζετε τα λουριά τους για να χαιρετήσετε άλλα σκυλιά. Είναι πιο πιθανό να κρέμονται και να παρατηρούν, σχεδόν με αιλουροειδές τρόπο.

Δεν είναι τόσο υποκινημένοι από στοργή όσο κάποιοι κυνόδοντες. Ενώ μπορούν και εκτιμούν μια καλή γρατσουνιά πίσω από τα αυτιά, μπορεί κάποιος να έχει περισσότερη τύχη δελεάζοντας την επιθυμητή συμπεριφορά και κοινωνικοποίηση με λιχουδιές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος για επίδοξους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που ενδιαφέρονται για ένα κουτάβι με ανεξάρτητη προσωπικότητα και απαλό ταμπεραμέντο.

Είναι μοναχικοί λύκοι – Κατά μία έννοια:
Μερικοί σκύλοι δένονται πολύ με ένα μόνο άτομο, προτιμώντας να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με αυτό το τυχερό άτομο. Για τον Chows, αυτός είναι τρόπος ζωής! Είναι αυτή η μονόπλευρη αφοσίωση που τους δίνει τη φήμη ότι είναι σκληρά προστατευτικοί. Και επίσης γιατί η κοινωνικοποίηση είναι τόσο σημαντική για αυτή τη φυλή.

Οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινήσετε την κοινωνικοποίηση όσο το δυνατόν νωρίτερα και συχνά με τα κουτάβια Chow Chow. Τείνουν να απομονώνονται και να δυσπιστούν με όλους τους άγνωστους επισκέπτες στο σπίτι, εκτός εάν ληφθεί μέριμνα με την εκπαίδευση. Καθώς η φυλή είχε αρχικά εκτραφεί για κυνηγετικά σκυλιά, οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει επίσης να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με την εισαγωγή ενός Chow σε ένα σπίτι με μικρά ζώα, όπως γάτες. Όπως το να φέρνεις έναν σκύλο πουλιών σε ένα σπίτι γεμάτο πάπιες, τα φυσικά ένστικτα κυνηγιού μπορεί να τα οδηγήσουν να κυνηγήσουν και να παρενοχλήσουν οτιδήποτε μικρότερο από αυτά.

Έχουν ίσιο βάδισμα:
Ένα από τα διασκεδαστικά γεγονότα για τους Chow Chows είναι η πολύ ενδιαφέρουσα οπτική βόλτα τους. Το φυσικό τους χνουδωτό, η σγουρή ουρά τους και φυσικά το αδιαμφισβήτητο «στυλωτό βάδισμα». Τα τσόου έχουν ίσια πίσω πόδια που δεν λυγίζουν όπως κάνουν οι περισσότερες ράτσες. Περπατούν με τρόπο που μοιάζει σχεδόν με μπαλαρίνες en pointe. Όταν παρατηρείται σε ένα ιδιαίτερα αφράτο Chow με τραχιά επίστρωση, το αποτέλεσμα είναι αξέχαστο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να προσέχουν τα σημάδια της δυσπλασίας του ισχίου στο ο

μεγαλύτερος Τσόους.

Δεν είναι το νέο παιδί στην πόλη:
Ενώ οι περισσότερες ράτσες προέρχονται από μια χούφτα διασταυρώσεων, τα Chow Chows πιστεύεται ότι είναι μία από τις αρχικές ράτσες. Αυτό σημαίνει ότι δεν διασταυρώνεται με τίποτα άλλο παρά την πραγματική ενσάρκωση των καθαρόαιμων σκύλων. Όταν οι άνθρωποι άρχισαν για πρώτη φορά να εξημερώνουν λύκους και άγριους σκύλους, ορισμένοι ειδικοί σκύλων πιστεύουν ότι το Chow ήταν αποτέλεσμα αυτών των πρώτων δοκιμαστικών βημάτων ανθρώπου-σκύλου.

Το χνουδωτό τρίχωμα και η αναποδογυρισμένη ουρά της φυλής σίγουρα δείχνουν ομοιότητες με τους λύκους. Όπως και παρόμοιες ράτσες, το Samoyed και το Malamute, το Chow είναι αναμφισβήτητα λούπινο. Τα τσόου αποτελούν μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας από τη δυναστεία των Χαν της Κίνας το 206 π.Χ. και ίσως ακόμη και πριν.

Η διαβόητη μαύρη-μπλε γλώσσα:
Ας μην ξεχνάμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για το Chow Chows! Ενώ οι περισσότεροι κυνόδοντες έχουν κοκκινωπό-ροζ στόμα και γλώσσα, τα Chow’s έχουν βαθύ μαύρο-μπλε χρώμα. Ο μόνος άλλος σκύλος που μοιράζεται αυτό το χαρακτηριστικό της γλώσσας με παράξενο χρώμα είναι το Shar-Pei, μια συντροφική ράτσα που προέρχεται από την Ασία. Το μπλε χρώμα είναι εντελώς ακίνδυνο, αν και ένας προφανώς αναληθής αστικός μύθος υποστηρίζει ότι οι γλώσσες του Τσόου είναι στην πραγματικότητα δηλητηριώδεις! Αυτή η ιστορία των ηλικιωμένων συζύγων προέρχεται από την ομοιότητα της γλώσσας Chow με αυτή του δηλητηριώδους αυστραλιανού φιδιού Death Adder, ενός συναδέλφου πλάσματος με γαλάζια γλώσσα που στην πραγματικότητα είναι επιβλαβές.

Ένα παλτό με πολλά χρώματα:
Τα Chow Chows έρχονται στην πραγματικότητα σε έναν εκπληκτικό αριθμό χρωμάτων παλτών εκτός από το συνηθισμένο κόκκινο. Μπορεί επίσης να έχουν βαθύ μαύρο, «μπλε» (ένα βαθύ γκρι περιστεριού), κανέλα (ένα ζεστό καφέ) ή κρεμ παλτά επίσης.

Επιπλέον, οι ιδιότητες του τριχώματος τους μπορεί να είναι «τραχύ» με πολύ όγκο και χνούδι ή «λείο» με πιο κομψή εμφάνιση. Τα Blue Chow είναι μερικά από τα πιο περιζήτητα και βραβευμένα, καθώς κάποτε ήταν πολύ σπάνια και βρίσκονταν μόνο σε μέρη όπως τα Θιβετιανά μοναστήρια. Ωστόσο, η ομορφιά έχει ένα τίμημα. Οι ιδιοκτήτες ενθαρρύνονται να βουρτσίζουν τα Chows με τραχιά επίστρωση καθημερινά για να αποτρέψουν τα χαλάκια και την υπερβολική αποβολή. Ένα ειδικά διαμορφωμένο, ασφαλές για τα σκυλιά προϊόν – όπως ένα φυσικό μαλακτικό σπρέι για σκύλους – μπορεί να είναι η τέλεια λύση για να διατηρήσετε το Chow σας χωρίς μπερδέματα!

The Fascinating Chow Chow: Caring For Your Unique Pooch
Μια αρχοντική, όμορφη ράτσα σκύλων, τα Chow Chow είναι προϊόν της μακράς καταγωγής τους. Είναι και οι δύο οπτικά εντυπωσιακοί και πολύ ρυθμισμένοι χωρίς εκπαίδευση ασθενών. Το να κρατούν τη δική τους παρέα, τα καταφέρνουν καλά ως «μόνο» σκυλιά σε ένα νοικοκυριό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοινωνικοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για να ενθαρρύνουν θετικές συμπεριφορές και ιδιοσυγκρασίες. Το να προσκαλέσετε έναν από αυτούς τους κυνόδοντες με μαύρο μπλε γλώσσα στο σπίτι σας σημαίνει να το γεμίσετε με μια αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα. Σημαίνει επίσης ένα εντυπωσιακό παλτό από αφράτη γούνα! Έτσι, οι επίδοξοι ιδιοκτήτες Chow θα κάνουν καλά να εφοδιαστούν με θαυμασμό και ένα ή δύο ρολά με χνούδι.

Το chow chow έχει όρθια αυτιά, ένα φαρδύ κρανίο και μια ουρά κουλουριασμένη πάνω από την πλάτη. Το χαρακτηριστικό σήμα κατατεθέν είναι, φυσικά, η μπλε/μαύρη γλώσσα. Οι ρυτίδες του προσώπου (συχνά που κρύβονται από τρίχες) δίνουν στο chow chow μια έκφραση σκυθρωπής. Για το μέγεθός του, το chow chow είναι ένας δυνατός, εύρωστος σκύλος.

Διαθέτει δύο τύπους παλτών. Είμαστε πιο εξοικειωμένοι με το τραχύ ή μακρύτερο παλτό. Αυτό είναι ένα ίσιο παλτό που δεν στέκεται, το οποίο δίνει στα κουτάβια chow chow μια θολή εμφάνιση αρκουδάκι. Το λείο παλτό είναι μια πιο κοντή παραλλαγή. Και οι δύο τύποι παλτών έχουν ένα πυκνό υπόστρωμα. Τα τσόου τσόου εμφανίζονται συνήθως σε κόκκινο ή μαύρο χρώμα, αλλά οποιοδήποτε συμπαγές χρώμα είναι αποδεκτό.

Προσωπικότητα:
Τα τσόου τσόου δεν είναι συνήθως κοινωνικά, εξωστρεφή σκυλιά. Τείνουν να είναι απόμακροι με αγνώστους και μπορεί να είναι επιθετικοί με άλλα σκυλιά. Αυτό ταιριάζει με την ιστορία τους ως σκύλοι φύλακες για σπίτια και ζώα. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση με άλλους σκύλους, κατοικίδια και ανθρώπους είναι σημαντική. Τα τσόου τσόου μπορεί να γίνουν ενοχλητικοί κράχτες εάν το γάβγισμα συναγερμού τους δεν ελέγχεται.

Τα τσόου τσόου είναι αρκετά έξυπνα, αλλά έχουν τόσο ανεξάρτητο όσο και επίμονο σερί, οπότε η εκπαίδευσή τους μπορεί να είναι μια πρόκληση. Για να τα πάνε καλά στους αγώνες, χρειάζονται έναν σταθερό, υπομονετικό προπονητή που να έχει άφθονη δημιουργικότητα. Τα τσόου τσόου είναι έντονα προστατευτικά και χρειάζονται εκπαίδευση για να ελέγξουν αυτή την τάση φύλαξης.

Ζουν με:
Τα Chow Chow είναι αφοσιωμένα και προστατεύουν τις οικογένειές τους. Για να γίνουν καλά οικογενειακά κατοικίδια, χρειάζονται άφθονη πρώιμη κοινωνικοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στα παιδιά. Τα τσόου τσόου τα καταφέρνουν καλύτερα με την προπόνηση για να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στην οικογένεια, διαφορετικά μπορούν να γίνουν κυρίαρχοι. Παρά τις προκλήσεις της προπόνησης, μερικά τσόου τσόου διαγωνίζονται και τα καταφέρνουν καλά στην υπακοή και την ευκινησία.

Η περιποίηση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του παλτού. Ένα τσόου τσόου με πρόχειρη επίστρωση κάνει καλύτερα την καθημερινή περιποίηση για να τον κρατήσει απαλλαγμένο από μπερδέματα. Οι σκύλοι με απαλή επίστρωση μπορούν να περιποιούνται για λίγο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο να διατηρούνται καθαρά τα μάτια και οι πτυχές του προσώπου γιατί το άφθονο τρίχωμα μπορεί να συγκρατήσει βρωμιά και υπολείμματα.

Ιστορία:
Το chow chow είναι ίσως η πιο αρχαία από τις κινεζικές ράτσες σκύλων. Η φυλή μπορεί να εντοπιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, και συχνά αμφισβητείται εάν το chow chow αναπτύχθηκε από σκύλους τύπου spitz ή εάν οι σκύλοι τύπου spitz αναπτύχθηκαν από το chow chow.

Το chow chow ήταν ένα σκυλί με πολλά καπέλα από την αρχή. Αυτά τα σκυλιά ήταν γνωστά ως έλκηθροι, κυνηγοί, φύλακες ζώων και, δυστυχώς για αυτούς, δείπνο. Το ίδιο το όνομα chow chow μπορεί να προέρχεται από το κινέζικο “chou” που σημαίνει βρώσιμο, αν και οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι το όνομα προέρχεται από την αργκό των curios, με το chow chow να είναι σίγουρα ένα ανατολίτικο curio.

Το chow chow έφτασε στον δυτικό κόσμο στα τέλη του 1800 και άρχισε να αυξάνεται στη δημοτικότητά του, γεγονός που το έχει προσγειώσει στις 10 κορυφαίες ράτσες American Kennel Club. Η φυλή δεν τα πήγε τόσο καλά στην πατρίδα της, όπου πολλά τσόου τσόου εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης.