Το αστυνομικό δελτίο και οι ανακοινώσεις

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΦΑΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κοζάνη, 08 Αυγούστου 2023

Από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης  Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια -397- δενδρυλλίων κάνναβης, σε δύσβατη δασική περιοχή της Καβάλας
Για την υπόθεση συνελήφθησαν -3- μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και τα στοιχεία 33χρονου αλλοδαπού, μόνιμου κάτοικου εξωτερικού, ως ηγετικό μέλος της ομάδας
Τα παράνομα έσοδα από τη συγκομιδή και διάθεση αποσπασμάτων κάνναβης από τα δενδρύλλια της παραπάνω φυτείας, υπολογίζονται τουλάχιστον στα -594.000- ευρώ
Από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών Φλώρινας, στο πλαίσιο δίμηνης, μεθοδικής και εμπεριστατωμένης έρευνας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας εμπλέκονται στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, σε δύσβατη δασική περιοχή της Καβάλας, καθώς και στην περαιτέρω διακίνησή της. Η πλήρως οργανωμένη φυτεία κάνναβης, αποτελούνταν συνολικά από -397- δενδρύλλια, ύψους έως -2- μέτρων και -10- εκατοστών.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες (07-08-2023) τις μεσημβρινές ώρες, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Καβάλας, τρεις (3) αλλοδαποί, ηλικίας 21, 29 και 50 ετών μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία και τέταρτου αλλοδαπού, ηλικίας 33 ετών, ως ηγετικό μέλος της ομάδας, ο οποίος διαμένει μόνιμα σε χώρα του εξωτερικού.
Από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον από της 07-05-2023, o 33χρονος είχε συστήσει εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας έχοντας διακριτούς ρόλους και λειτουργώντας κατ΄ επάγγελμα, προέβαιναν στη συστηματική καλλιέργεια κάνναβης, στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας με μοναδικό σκοπό την επίτευξη παράνομου οικονομικού οφέλους από τη διακίνησή της.
Η αποδόμηση της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας επιτεύχθηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στοιχεία, με αποτέλεσμα το γεωγραφικό εντοπισμό της φυτείας, αποτελούμενη συνολικά από -397- δενδρύλλια κάνναβης, σε ιδιαίτερα δύσβατη δασική περιοχή του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, την οποία καλλιεργούσαν συστηματικά τα μέλη της ομάδας.
Στο τελικό στάδιο των ερευνών, χθες (07-08-2023) οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από προαναφερόμενους αστυνομικούς σε δύσβατη δασική περιοχή της Καβάλας, όπου εντοπίστηκε η προαναφερόμενη φυτεία και συνελήφθησαν εντός αυτής, οι δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 29 και 21 ετών, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του 33χρονου είχαν ως μέλημα τη φροντίδα της καλλιέργειας και προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στη «φυτεία». Παράλληλα, διέμεναν σε πρόχειρο κατάλυμα (σκηνή) εντός της «φυτείας», από όπου ταυτόχρονα επιτηρούσαν και κατόπτευαν την ευρύτερη περιοχή, ώστε άμεσα και έγκαιρα να αντιλαμβάνονται τυχόν προσέγγιση των διωκτικών Αρχών.
Ακολούθως, εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες το μεσημέρι σε έτερη περιοχή της Καβάλας και ο 50χρονος αλλοδαπός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε με τη χρήση Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου παρείχε προμήθειες, στον 29χρονο και τον 21χρονο, οι οποίοι διέμεναν στη φυτεία.
Τα παράνομα έσοδα της εγκληματικής ομάδας, από τη συγκομιδή αποσπασμάτων κάνναβης από τα δενδρύλλια της παραπάνω φυτείας, υπολογίζονται τουλάχιστον στα -594.000- ευρώ.
Στον χώρο της φυτείας εντοπίστηκαν σκαπτικά εργαλεία, σύνεργα και είδη ποτίσματος, ενώ βρέθηκαν στο πρόχειρο κατάλυμα, οικιακά σκεύη, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και άλλα αντικείμενα που παρείχαν τη δυνατότητα στους συλληφθένετες να διαβιούν εκεί.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες στο χώρο της φυτείας και στην οικία του 50χρονου, σε περιοχές της Καβάλας όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-397- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -70- έως -210- εκατοστών,
διάφορα αντικείμενα – σύνεργα που σχετίζονται με την κατ’ επάγγελμα και οργανωμένη καλλιέργεια κάνναβης,
-1- Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο,
-3- ηλιακά πάνελ και μπαταρία αυτοκινήτου για συλλογή ενέργειας,
-1- αντλία βενζίνης,
-4- κινητά τηλέφωνα με -4- κάρτες sim και
το χρηματικό ποσό των -385- ευρώ.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας.