ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

H Σύμβαση Macolin στο επίκεντρο της συζήτησης στη Διάσκεψη των Γενικών Γραμματέων Αθλητισμού της Ε.Ε. που διεξήχθη στη Σουηδία με τη συμμετοχή του γγΑ Γ. Μαυρωτά

Στη Διάσκεψη των Γενικών Γραμματέων Αθλητισμού της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη την Πέμπτη 15 Ιουνίου συμμετείχε ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς.
Η Διάσκεψη ξεκίνησε με παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στην πρώτη θεματική που αφορούσε στη Σύμβαση Macolin. O κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την εισήγησή του, εκφράζοντας τη θλίψη του για την τραγωδία του πολύνεκρου ναυαγίου, που έλαβε χώρα στα διεθνή ύδατα ανοιχτά δυτικά της Ελλάδας.
Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε εκτενώς στη Σύμβαση Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία στη μάχη  κατά της χειραγώγησης των αγώνων και το μόνο νομικά μέσο που έχει θεσπιστεί για την αντιμετώπιση μίας εκ των μεγαλύτερων απειλών για τον αθλητισμό, παγκοσμίως.
«Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κυβερνήσεων, των αθλητικών φορέων, των στοιχηματικών εταιρειών και των αρχών επιβολής του νόμου για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη δίωξη της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γγ Αθλητισμού, ενώ παρότρυνε και τα κράτη μέλη που δεν έχουν προχωρήσει στην υπογραφή και την κύρωση της Σύμβασης, να το κάνουν, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πεδίο εφαρμογής της (π.χ. μεγαλύτερο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών) με στόχο να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η παγκόσμια αυτή πρόκληση.
«Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο δυνατοί είμαστε ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων», σημείωσε σχετικά και κατέληξε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα όπως ήταν για το αντι-ντόπινγκ πριν από 20 χρόνια. Έχουμε την ευκαιρία και το καθήκον να πρωτοστατήσουμε για άλλη μια φορά στην αντιμετώπιση ενός κρίσιμου αθλητικού ζητήματος και να προωθήσουμε τον αθλητισμό που βασίζεται στις αξίες».
Η αντιμετώπιση του ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής καθώς και ο ρόλος του αθλητισμού στην κοινωνική ενσωμάτωση και η προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας, ήταν οι επόμενες θεματικές οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.
Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός αναψυχής σε θέματα ντόπινγκ, ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι υπάρχει «όσμωση» και διασύνδεση μεταξύ του αθλητισμού αναψυχής και του αγωνιστικού αθλητισμού σε ότι αφορά την προμήθεια απαγορευμένων ουσιών. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες στις οποίες συμμετέχουν και Έλληνες επιστήμονες που μελετούν τα θέματα του ντόπινγκ και στον αγωνιστικό και στον αθλητισμό αναψυχής και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συνεργάζεται μαζί τους. Υπογράμμισε, δε, τη χρησιμότητα της διυπουργικής και διυπηρεσιακής δομής της Εθνικής Πλατφόρμας για την παρακολούθηση της σύμβασης της UNESCO ενάντια στο ντόπινγκ στην οποία προεδρεύει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι από τα αρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Υγείας και την ΕΛ.ΑΣ αναπτύσσουν συνέργειες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στην εισήγησή του για τις προκλήσεις αντιμετώπισης του ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής, ο κ. Μαυρωτάς εξήρε την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα εξάρθρωσης εγκληματικών δικτύων παραγωγής και διακίνησης απαγορευμένων ουσιών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εξάρθρωση κυκλώματος τον Μάϊο του 2023.
Αναφορικά με τον ρόλο του Αθλητισμού στην κοινωνική ενσωμάτωση ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι ο αθλητισμός λειτουργεί καταλυτικά στην κατάρριψη των στερεοτύπων και αναφέρθηκε εκτενώς στα προγράμματα που υλοποιούνται στη χώρα μας για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ υπογράμμισε το πρόγραμμα STEADY που διενεργείται από την Παραολυμπιακή Επιτροπή για την ένταξη  νέων με αναπηρία μέσω της συμμετοχής τους σε Παραολυμπιακά αθλήματα.
Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα για την προώθηση της σωματικής άσκησης, όπου η χώρα μας δυστυχώς κατέχει ένα από τα χαμηλότερα ρεκόρ σωματικής δραστηριότητας σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο 2023, ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε συνοπτικά τα «Προγράμματα Άθλησης για Όλους», καθώς και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα #Beactive και επισήμανε:
«Ας μην ξεχνάμε ότι η άσκηση δεν ωφελεί μόνο το σώμα μας αλλά και το μυαλό και την ψυχή μας. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα χρήματα που ξοδεύουμε στον αθλητισμό, ουσιαστικά εξοικονομούν τεράστια ποσά που θα χρειαζόμασταν για το σύστημα υγείας στο μέλλον. Επομένως μιλάμε για μία σοβαρή επένδυση, της οποίας τα αποτελέσματα θα δούμε στις επόμενες γενιές».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στην προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας μέσω του εργασιακού αθλητισμού, κάνοντας αναφορά στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού οι οποίοι διεξάγονται στο Μπορντώ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη 12μελή αποστολή των υπηρεσιακών στελεχών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού οι οποίοι συμμετέχουν στους αγώνες.