17 πράγματα για τον χρυσό που δεν ήξερες
  1. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΤΩΡΙΤΕΣ
    Σχεδόν όλος ο χρυσός του κόσμου προήλθε από μετεωρίτες που βομβάρδισαν τον πλανήτη 200 εκατομμύρια χρόνια μετά τη σύστασή του. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η επιφάνεια της Γης εμπλουτίστηκε με πολύτιμα μέταλλα προσκρούοντας σε μετεωρίτες.

Ο φλοιός και ο μανδύας της Γης περιέχουν χρυσό. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου γεγονότος πρόσκρουσης που παραδόθηκε ο χρυσός στον οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο φλοιό. Ο χρυσός είναι ένα σχετικά σπάνιο χημικό στοιχείο, που αποτελεί μόνο το 0,0000004% του φλοιού της Γης.

  1. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΤΟΣ
    Η ελατότητα είναι ένα μέτρο του πόσο εύκολα ένα υλικό μπορεί να διαμορφωθεί σε σχήματα. Το δεύτερο χρυσό γεγονός που θα μάθετε σήμερα είναι ότι ο χρυσός είναι το πιο εύπλαστο στοιχείο. Στην πραγματικότητα, ο καθαρός χρυσός είναι τόσο μαλακός που μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και με το χέρι. Μια ουγγιά χρυσού μπορεί να κτυπηθεί σε ένα φύλλο 300 τετραγωνικών ποδιών. Ένα φύλλο χρυσού μπορεί επίσης να γίνει αρκετά λεπτό ώστε να είναι διαφανές.
  2. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΜΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
    Επειδή ο καθαρός χρυσός είναι πολύ μαλακός για να αντισταθεί στον παρατεταμένο χειρισμό, συνήθως κραματώνεται με άλλα μέταλλα για να αυξηθεί η σκληρότητά του για χρήση σε κοσμήματα, χρυσά είδη ή νομίσματα. Ο περισσότερος χρυσός που χρησιμοποιείται στα κοσμήματα είναι κράμα με ασήμι, χαλκό και λίγο ψευδάργυρο για την παραγωγή διαφόρων αποχρώσεων του κίτρινου χρυσού ή με νικέλιο, χαλκό και ψευδάργυρο για την παραγωγή λευκού χρυσού.
  3. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟΣ
    Στην καθαρή του μορφή, ο χρυσός είναι το μόνο μέταλλο που είναι κίτρινο ή «χρυσό». Άλλα μέταλλα μπορεί να αποκτήσουν κιτρινωπό χρώμα, αλλά μόνο αφού οξειδωθούν ή αντιδράσουν με άλλες χημικές ουσίες.

Όταν αναμιγνύεται με κράματα, το χρώμα του χρυσού αλλάζει από κίτρινο σε λευκό καθώς αυξάνεται η αναλογία αργύρου σε αυτά. Περισσότερο από το 70 τοις εκατό ασήμι έχει ως αποτέλεσμα κράματα που είναι λευκά. Τα κράματα χρυσού και αργύρου χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή χρυσών νομισμάτων και χρυσών σκευών, ενώ τα κράματα με πλατίνα ή παλλάδιο χρησιμοποιούνται συχνότερα στα κοσμήματα. Η περιεκτικότητα σε κράματα χρυσού εκφράζεται σε 24, που ονομάζονται καράτια. Για παράδειγμα, ένα δαχτυλίδι χρυσού 14 καρατίων είναι κατασκευασμένο από 14 μέρη χρυσού και 10 μέρη κράματος.

  1. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΚΙΜΟΣ
    Ο χρυσός είναι εξαιρετικά όλκιμος, που σημαίνει ότι μπορεί να τραβήξει έξω σε σύρμα ή νήμα χωρίς τον κίνδυνο να σπάσει. Στην πραγματικότητα, μόνο μια ουγγιά χρυσού μπορεί να τεντωθεί σε μια χρυσή κλωστή μήκους 5 μιλίων! Οι χρυσές κλωστές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για προϊόντα όπως κοσμήματα ή ανάγκες κατασκευής.
  2. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΤΟΞΙΚΟΣ
    Αν και ο χρυσός είναι ένα βαρύ, πυκνό μέταλλο, θεωρείται γενικά μη τοξικό. Οι νιφάδες μετάλλου χρυσού μπορούν να καταναλωθούν σε τρόφιμα ή ποτά, αν και είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο για ορισμένους. Εξαιτίας αυτού, είναι καλή ιδέα να κατανοήσετε τις αλλεργίες σας πριν αγοράσετε ένα χρυσό κόσμημα.

Για να διαπιστώσετε εάν είστε αλλεργικοί στον χρυσό, πάρτε ένα κομμάτι χρυσού και τρίψτε το στην παλάμη του χεριού σας. Εάν είστε αλλεργικοί στον χρυσό, θα εμφανιστεί ένα σκούρο σημάδι στο σημείο που ήρθε σε επαφή με το δέρμα σας. Για όσους είναι αλλεργικοί, η πλατίνα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό.

  1. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΤΤΙΚΟΣ
    Εκτός από το ότι είναι ελατός, ο χρυσός είναι επίσης πολύ εύκαμπτος. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο έχει να κάνει με τον βαθμό που μπορεί να λυγίσει το σχήμα. Τα εύκαμπτα υλικά μπορούν να λυγίσουν ή να λυγίσουν. Και τα υλικά που είναι ελατά μπορούν να χτυπηθούν ή να σφυρηλατηθούν σε σχήμα μπολ ή λεκάνης. Στην πραγματικότητα, ο χρυσός είναι τόσο εύκαμπτος που μπορεί να μετατραπεί σε κλωστή ραπτικής — αν και θα ήταν αρκετά ακριβό νήμα ραπτικής.
  2. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΥΚΝΟΣ
    Ο χρυσός είναι ένα από τα πιο πυκνά μέταλλα. Ο χρυσός ζυγίζει 19,3 φορές περισσότερο από άλλα μέταλλα, ή περίπου 160 λίβρες ανά γαλόνι. Το βάρος του είναι ένας από τους πολλούς λόγους που ο χρυσός έχει γίνει τόσο πολύτιμος. Αυτό είναι εκτός από το γεγονός ότι, στην καθαρή του μορφή, ο χρυσός μπορεί να κατασκευαστεί σχεδόν σε οποιοδήποτε σχήμα. Μια ράβδος χρυσού μπορεί να μετατραπεί σε σκουλαρίκια, βραχιόλια, δαχτυλίδια και οικογενειακά κειμήλια και χρησιμοποιείται ως αξιόπιστος αγωγός σε πολλά σύγχρονα ηλεκτρικά εξαρτήματα.
  3. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ
    Στη στοιχειακή του μορφή, ο χρυσός είναι πολύ πιο σπάνιος από τα διαμάντια. Ένα ψήγμα χρυσού μιας ουγγιάς 31,1 γραμμαρίων, είναι πιο σπάνιο να βρεθεί από ένα διαμάντι πέντε καρατίων. Σε τελική ανάλυση, ο άνθρακας είναι ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία στη Γη – σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να σας είπαν – και ένα διαμάντι αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από άνθρακα. Η μέση συγκέντρωση χρυσού στον φλοιό της Γης είναι «πολύ, πολύ χαμηλή», στα 4 μέρη ανά δισεκατομμύριο.
  4. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ
    Ο χρυσός έχει πολλές χρήσεις εκτός από τη νομισματική και συμβολική του αξία. Μεταξύ άλλων εφαρμογών, χρησιμοποιείται στην ηλεκτρονική και την ηλεκτρική καλωδίωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν διαβρώνεται ή αμαυρώνει, σε αντίθεση με άλλα μέταλλα υψηλής αγωγιμότητας όπως ο χαλκός και το ασήμι. Τα ηλεκτρονικά δεν είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από χρυσό. Αντίθετα, το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται για συγκεκριμένα εξαρτήματα όπως συνδετήρες και καλώδια.
  5. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
    Ο χρυσός έχει ανακαλυφθεί σε κάθε ήπειρο στη Γη. Ο «αλλουβιακός» χρυσός βρίσκεται ως μικροί κίτρινοι κόκκοι και νιφάδες, ή ακόμη και μικρά ψήγματα, στις κοίτες των ποταμών και των ρυακιών με γρήγορη ροή.

Είναι πιο πιθανό να βρείτε κοιτάσματα χρυσού στο εσωτερικό των στροφών ενός ποταμού, όπου το νερό ρέει λιγότερο γρήγορα. Καθώς το νερό επιβραδύνεται, τα βαριά σωματίδια χρυσού πέφτουν μέσα από το χαλίκι στην κοίτη του ποταμού και δουλεύουν κατεβαίνουν μέσα από το χώμα από κάτω. Τελικά, κατακάθεται στον πήλινο βυθό της κοίτης του ποταμού.

  1. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΟΣ
    Ο χρυσός υψηλής καθαρότητας είναι άοσμος και άγευστος. Αυτό είναι λογικό αφού ο χρυσός δεν αντιδρά. Τα μεταλλικά ιόντα προσδίδουν γεύση και οσμή σε μεταλλικά στοιχεία και ενώσεις.
  2. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ ΕΙΝΑΙ AU
    Το στοιχειώδες σύμβολο για τον χρυσό είναι το Au. Αυτό προέρχεται από την παλιά λατινική ονομασία του χρυσού, aurum, που σημαίνει «λαμπερή αυγή» ή «λάμψη της ανατολής του ηλίου». Η λέξη χρυσός προέρχεται από τις γερμανικές γλώσσες, που σημαίνει «κίτρινος».
  3. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΜΕΤΑΛΛΟ
    Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιος, ο χρυσός δεν είναι το πιο ακριβό μέταλλο. Αυτός είναι πιθανόν γιατί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα γάμου για το φθινόπωρο. Τα πιο ακριβά μέταλλα που βρέθηκαν στη Γη είναι το παλλάδιο και το ρόδιο. Και τα δύο μέταλλα είναι πολύ πιο ακριβά από τον χρυσό. Τούτου λεχθέντος, η τιμή του χρυσού είναι γνωστό ότι κυμαίνεται ανάλογα με τη ζήτηση. Ακόμα κι έτσι, ο χρυσός παραμένει πιο προσιτός από άλλα μέταλλα.
  4. ΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΧΡΥΣΟ
    Τα νερά των ωκεανών περιέχουν χρυσό. Υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι πολύτιμων μετάλλων, αξίας περίπου 771 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στους ωκεανούς. Λέγεται ότι υπάρχει περίπου ένα γραμμάριο χρυσού για κάθε 100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους νερού ωκεανού στον Ατλαντικό και στον Βόρειο Ειρηνικό. Υπάρχει επίσης χρυσός στον πυθμένα της θάλασσας. Ο ωκεανός, ωστόσο, είναι βαθύς, πράγμα που σημαίνει ότι τα κοιτάσματα χρυσού είναι ένα ή δύο μίλι κάτω από το νερό και είναι δύσκολο να βρεθούν.
  5. ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΧΡΥΣΟ
    Κατά μήκος των ρηγματικών ζωνών βαθιά μέσα στον φλοιό της Γης, μικρές κοιλότητες γεμάτες με υγρά πλούσια σε διαλυμένες ουσίες όπως ο χρυσός και τα πυριτικά ορυκτά μπορούν να επεκταθούν έως και 130.000 φορές το προηγούμενο μέγεθός τους κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πίεση πέφτει, οδηγώντας μια διαδικασία που ονομάζεται flash εξάτμιση. Όταν πέφτει η πίεση στην κοιλότητα, πέφτει και η διαλυτότητα των μετάλλων στο νερό. Οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν να εναποθέσουν έως και 0,1 χιλιοστόγραμμα χρυσού κατά μήκος κάθε τετραγωνικού μέτρου της επιφάνειας μιας ζώνης ρηγμάτων σε μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

  1. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΦΘΑΡΣΤΟΣ
    Ο χρυσός είναι ένα ευγενές μέταλλο και δεν αντιδρά εύκολα, καθιστώντας τον ουσιαστικά άφθαρτο. Ο χρυσός δεν σκουριάζει, δεν οξειδώνεται, ούτε αντιδρά στα περισσότερα οξέα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλος ο χρυσός που εξάγεται από τη γη τήκεται, επαναλειώνεται και χρησιμοποιείται ξανά και ξανά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ευγενές μέταλλο θεωρείται επίσης βιώσιμο κόσμημα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να αγοράσετε ανακυκλωμένο χρυσό, καθώς δεν υπάρχει δομική ζημιά, είναι πιο προσιτή και αποτρέπει την υπερβολική εξόρυξη χρυσού και την εξόρυξη άλλων πολύτιμων μετάλλων.

Τιμή χρυσού σήμερα